Natuurspeelplaats Heer

Ridder van Heerstraat 10

Maastricht


CONTACTGEGEVENS

Kindcentrum Heer
Type school: PC basisschool Suringar en MIK peuteropvang

Ridder van Heerstraat 10
6227RS Maastricht
043-3618638
Contactpersoon
Marije Koelewijn, ouder

 

OVER HET PLEIN

Elementen van de buitenruimte
Op Natuurspeelplaats Heer is de volgende speelnatuur te vinden: een zintuigenpad, struikhutten, een wilgentunnel met wilgenhutjes, een speelweide, een speelheuvel met glijbaan en tunnel, kleine tuintjes met staptegels, een zandbak, stapstammen en een insektenhotel. Daarnaast is er ook een plein met knikkerputjes en een balplein met baskets aanwezig. Op de speelweide staat een huisje met glijbaan en een klimrek.

Hoe ziet de speelnatuur op het schoolplein eruit? Hoe spelen kinderen er?
Op het schoolplein zijn veel hagen en hoeken aanwezig. Kinderen vinden hun eigen plekje om te spelen. Er is voor ieder kind iets, kinderen vermaken zich goed en er zijn weinig conflicten. Kinderen spelen met natuurlijke materialen zoals takken, stammetjes en eikels. Geregeld worden situaties uit het dagelijks leven nagespeeld zoals het huishouden of winkeltje waarbij we kinderen van verschillende leeftijden zien samenspelen. Er worden hutten gebouwd op de speelweide waar ook een aantal palen en hekjes staan om de bouw te ondersteunen. Kinderen klimmen graag op de heuvel. Er is veel aandacht voor groen: er zijn meerdere fruitbomen en er is een grote variatie aan bloeiende planten.

Deze plek is bijzonder, want:
De natuurspeelplaats heeft een hele groene uitstraling en kinderen spelen er heerlijk buiten. Er is voor ieder kind een speelplek. Ook bijzonder is dat de speelplaats met veel inspanning van vrijwilligers gerealiseerd is.

Is het plein ook toegankelijk voor kinderen uit de buurt?
De speelplaats is op schooldagen na schooltijd ook toegankelijk voor kinderen tot en met 12 jaar uit de buurt. Als het hek geopend is, is de natuurspeelplaats open. Het hek sluit als de laatste leerkracht naar huis gaat, dat is rond 17 uur.

Spelen en/of leren?
De speelplaats wordt vooral gebruikt om te spelen en spelenderwijs te leren. Er is ook een afgesloten gedeelte met moestuintjes waar de kinderen tijdens schooltijden in werken. Soms wordt de speelplaats gebruikt om onderwijs te geven waaronder bewegingsonderwijs.


« overzicht groene schoolpleinen