Vrije school Assen

Tuinstraat 1

Assen


CONTACTGEGEVENS

Tuinstraat 1
9404KK Assen
0592 309105

 

 

Vrije school de Es

Zoals bij vele basisscholen lag om de school een groot tegelveld. Er was voldoende ruimte om te rennen en met karretjes over het plein te racen. Door de inrichting van het plein werd er eigenlijk niet meer gedaan dan dat, rennen en racen.

Een groen schoolplein echter, biedt een natuurlijke omgeving en daagt uit om anders te spelen: rennen, klimmen, klauteren, verstoppen, afzonderen, kruipen, ontdekken, ruiken, voelen, horen. Dat betekent dus heuveltjes, paadjes tussen struiken door, stenen en stammen om op te klimmen, planten om aan te voelen, ruiken  en misschien zelfs van te proeven….

 

Het plein is altijd onderhouden door een groep ouders, de Tuingroep van de school. Een aantal ouders uit de Tuingroep namen het initiatief om, in samenspraak met de leerkrachten, een ontwerp te maken voor een groen en uitdagend schoolplein.

 

Vanuit de leerkrachten en leerlingen is er een wensenlijst ontstaan. Met deze wensen als leidraad hebben de initiërende ouders een ontwerp gemaakt en dit ontwerp (met een globale begroting) voorgelegd aan het bestuur. Na goedkeuring is een hovenier gezocht, die het project samen met de inzet van vele ouders heeft uitgevoerd (Buitenwerk Tuininrichting). In drie maanden was het plein getransformeerd van tegelwoestijn naar een groen schoolplein. Een goede afstemming tussen alle betrokken was daarbij essentieel.

Tijdens de werkzaamheden konden de kinderen op een klein deel van het plein terecht of werd uitgeweken naar het park aan de overkant van de straat. Op bepaalde momenten konden de kinderen ook zelf mee helpen, met tegels wippen bijvoorbeeld, of houtsnippers kruien.

Fotoalbum »


« overzicht groene schoolpleinen